Kedves Látogató!

Itt tájékozódhatsz a KörbeFa Műhelyből éppen kikerülő és már megvásárolható, valamint a készülő vagy tervezett egyedi kisbútorokról.

A kínálat folyamatosan változó, attól függően milyen anyag került kezeim közé. Ha többször visszanézel, találhatsz itt asztalokat, padokat, sámlikat, néha valami kis lakás-kiegészítőt vagy dísztárgyat ...és szerencsés esetben akár széket is:-)

Ha most mégsem ezek közül egyet-kettőt, hanem saját elképzelésed megvalósulását szeretnéd, abban is szívesen állok rendelkezésedre. Ide kattints, vagy lépj a bármikor/egyedi rendelés menüpont alá.

Ha még nem döntöttél, de később visszatérnél rá, akkor, hogy kapcsolatban maradjunk, kérlek add meg elérhetőségeid és a vásárlás lehetséges időpontját, az ajándék menüpont alatt, így majd idejében meg tudlak keresni. Ide kattintva is odajutsz, és még egy meglepetést is kapsz, ami segít bármiféle bútorvásárláson töröd is fejed.

fakavics Köszönöm!

vik

tömörfa társalkodó- avagy dohányzóasztal

lap mérete: 85cm x 70cm
magassága: 48cm (szokott dohányzóasztal magasság)
súlya: 26 kg
anyaga: hegyi juharfa (jávor), cseresznyefa
felület: AURO természetes olajok és viaszok

A juharfa különleges növekedése és a természetes kezelés miatt a felületére eső fény változásával a mintázata is változni látszik - mint a selymen. Nappal világosabbat mutat, míg az esti tompább megvilágításnál, gyertyaláng fényénél a melegebb tónusok hangsúlyosabbak.

Szokásos figyelmeztetés:  Égő mécses mellett, mindig legyen valaki, különös figyelemmel, ha gyermekek és állatok is vannak a helyiségben.

A képek között megtalálod az egér segítségével 360°ban körbeforgathatót, ami teljes képernyőn is nézhető.

Még több kép, pedig az asztal Picasa albumában nézegethető. (új ablakban nyílik)

nézeti kép a társalkodó asztalról
a társalkodó asztal lapja felülről
az asztalközép díszítése
az asztalközép mécses-lánggal
a társalkodó asztal oldalról
a társalkodó asztal az egyik végéről
az asztallap oldalról
a társalkodó asztal egyik cseresznye sarka
a társalkodó asztal az egyik végéről, közeli felvétel
a társalkodó asztal az asztallap szintjében nézve

Készült egy társalkodó asztal...

Készült különleges gonddal, különleges embereknek, különleges alkalmakra.

Ez persze nem jelenti, hogy hétköznapi körülmények között ne állná meg a helyét. Mindent tud, amit el lehet várni egy hasonló rendeltetésű asztaltól - egy dohányzóasztaltól, ahogy leggyakrabban emlegetik (még ha senki sem szokott füstölögni körülötte). Nagyon is megfelel arra a célra, hogy egy nappaliban hétköznapi feladatokat ellásson, de elemében inkább akkor érzi magát, amikor meghitt baráti társaság körében kell asztalként viselkednie.

Az alapanyaga már fadarab korában is erre készült - ezt biztosan érzem. Manapság már ritkán kerül ilyen vastag, széles anyag úgy műhelybe, hogy bőven volt ideje arra is, hogy természetes körülmények között száradjon ki. Több mint 8 évig feküdt feldolgozatlanul, mielőtt műhelybe vonult. (Szerencsésen nem szárítókamrában kezdte, kivágás után szinte rögvest - ahogy manapság járja.)

Ilyen igaz, természetes tömörfa anyagokkal lehet beszélgetni arról, miként dolgozzon velük az ember. Eredetileg is műalkotás sorsra volt elrendelve, hiszen egy szobrász hagyatékából került hozzám. Nem kellett soká várakoznia, hogy kibontakozzanak a benne rejlő lehetőségek. Már a szállítás utáni lepakoláskor kitűnt a többiek közül alkalmatos méreteivel egy kis örömteli munkálkodáshoz. Vele és a munkára bíztató angyalokkal hamar meg lehetett egyezni, mi és miként legyen belőle.

Került társnak hozzá, szintén több éve száradó cseresznyefa. Abból készültek a természetes repedéseinek mentén, teljes vastagságban bedolgozott betétek és a négy láb. Ezek a stabil tartás érdekében két-két darabból vannak összeragasztva, így biztosan, repedés- és törésmentesen tudják tartani a meglehetős súlyú asztallapot, meg ami még rákerül. Vonalvezetésükkel is különlegesek: a földön háromszög keresztmetszettel állnak, az asztal lapjához már négyszög rajzolattal érkeznek, a lapban pedig kör keresztmetszetű csapként rögzülnek, melyeket kereszt irányban ékek feszítenek a helyükre.

Ez a láb-kérdés volt a legtöbb fejtörést okozó részlet az egész munka kapcsán. Mert azt például már nagyon hamar megmutatta, hogy közép tájt legyen egy mécses fogadására alkalmas mélyedése, és hogy a száradás közben keletkezett, három darab szálirányú repedésbe lángszerűen bevágott, cseresznyefa-toldás miként szolgálja a kívánt látványt. Sokáig viszont nem sikerült megtalálnom azt a lábformát, ami illene az asztal egészéhez. Először a vastagság magasság arány lett meg. Azután kiderült mekkorát terpesszenek. Akkor jött a háromszög - négyszög - kör formaátmenet. Ez már elég is lehetett volna, de…
Hiába voltak rendbe az arányok, hiányzott még valami. Így került rájuk végül a spirálisan felfutó enyhe, de határozott bemélyesztés. És még itt sem ért véget a lábas kaland. Berögzítésük az asztallapba is érdekes feladat volt, mivel az egész vastagságon keresztülnyúlnak a csaposan kialakított végeik. Ezeket nagyon pontosan kellett kifaragni, hogy később ne válhassanak lötyögőssé. Azonban nem bíztam csak erre a kapcsolatra és a ragasztóra a rögzítést, hanem a sámliknál is bevált, hagyományos módszert az ékelést is bevetettem. Abból is azt, amelyiknél nem csak egy irányban van ék, hanem keresztben is. Ezen kívül még alulról, az asztallap aljáról is, rézsút befúrtam egy-egy idegen csapot minden lábba - biztos ami biztos.

Végül még egy részlet maradt a végső csiszolás és felületkezelés előtt. A mécses-tartó helye kívánt egy kis többletet, mert egyáltalán nem biztos, hogy minden alkalommal szükség van arra a kis lángocskára. Ezen alkalmakkor sem lehet pucér az az asztalközép. Ezért a majdnem odáig futó díszítő betoldás rajzolatát folytatva, bekanyarítottam a mécses-tartó vájatába. Így már üresen sem kelt olyan hatást mintha hiányozna belőle valami.

Többszöri vizezés és finomcsiszolás után jöhetett végül a várva várt olajozás (hogy miért éppen az, arról bővebben a "gondolatok" menü alatt olvashatsz), hogy végre megmutassa végleges színét.
És be is bizonyosodott, hogy megint megérte az angyalokra hallgatni...


  Az asztal ára
  az árak menüpont alatt leírtak szerint
Korábban már írtam erről az asztalról egy kis cikket a KörbeFa Műhely-Naplóban is.
(új ablakban nyílik)tömörfa étkezőasztal

Készül, készül. Hamarosan várható.

tervezett méretei
asztallap: 144cm x 77cm
magassága: 77cm
anyaga: hegyi juharfa (jávor)

étkező asztal illesztési próba

tömörfa játszóasztal, diófa ülőkékkel

tervezett méretei
asztallap: 72cm x 77cm
magassága: 45-50cm
anyaga: hegyi juharfa (jávor), diófa

Készítés alatt egy olyan asztal gyermekeknek, amin biztonságosan tudnak játszani. Ez nem olyan darab amit ide-oda teszegethet, vagy borogathat az ember gyereke. Súlya miatt nem kell félni az asztal felborulásától, ha körülötte szaladgál az aprónép. Masszív szerkezete végett, az asztal lábának a kitörésétől sem kell tartani, amikor a tetjén támad kedvük kalózkodni.

Elkészülte hamarosan várható.

először összeállítva
játék a játszó asztalon
száradnak az ülőkék lapjai

A rendelésre, a képkeretezés és a játékok menüpont már olvasható.

Hamarosan elkészülök a többivel is. Kis türelmet! Érdemes lesz visszanézni.

méret szerinti megrendelés esetén...

Sok bizalom kell, amikor személyes rendelésre készül bútor - mindkét félnek nehéz a dolga. A megrendelőben élő képet az asztalosnak kell megvalósítania, s közben nem cserélhetnek fejet. Ezért az egyedi méretre készülő asztalos munkáknál a legnagyobb felelőssége a mesternek abban áll, hogy pontosan kiderítse és megértse a megrendelő szándékát.

Ez azonban csak a jó kezdet a sikeres együttműködéshez.

A megértett elképzelésből még ki kell szűrni az esetleges túlzásokat és hibákat, amik valójában nem tartoznak a megoldásához. Ezek jórészt előképekből (megszokások, magazinok, szomszédok...) és gerjesztett vágyakból (reklámok) származnak. Például tipikusan ilyen, konyhaszekrény esetén a pultmagasság, amikor el sem tudja valaki képzelni, hogy másmilyen is lehet, mint az eddigi, még akkor sem, ha ahhoz görnyedeznie kellett.
Az így megtisztított elképzelési alapot a bútorász át kell itassa a szakmai tudásával. (Itt van az a pont, amikor nekem jobban kell tudnom, mire van valójában szükséged, mint amire szerinted van.) A kapott eredményt vissza kell adni a készíttetőnek - ellenőrzésre. Ekkor megint a megrendelőn a sor, ha valami nem eléggé olyan... esetleg nem érthető minden. Ezt az oda-visszát addig kell folytatni, amíg kikerekedik a legodaillőbbnek látszó megoldás, amit mindkét fél elfogad.

Ezután lehet árazni.

A tervezési szakasznál szoktam kérni a megrendelőt: fejben engedje el a korlátait, főleg az anyagiakat. Első körben keressük meg azt a változatot, ami a lehető legjobb lenne ott és akkor - megkötöttségek nélkül. Csak amikor ezzel megvagyunk, nézzük meg, hogy kell-e és ha igen miből engedni az anyagiak miatt. Általában kiderül, sokkal kevesebbet, mintha alulról költségeltünk volna.

Ennek a közös tervezésnek másik hozadéka, hogy óhatatlanul felszínre kerülnek a hozzáállásbeli különbségek, ami fontos ahhoz, hogy kiderüljön, hatékonyan tudnánk-e együtt dolgozni a megvalósítás folyamán is. Amikor az emberi tényezők természetes különbözősége miatt nagy a távolság az elképzelésekben, egyszerűbb már ilyenkor nemet mondani és más mester után nézni, mint ferde szemmel, rossz gyomorral végezni a közös munkát. Azt az eredmény is könnyen megsínyli.
Amikor az derül ki, jobb ha nem erőltetjük, szoktam tudni ajánlani más emberi habitussal rendelkező, nagy tudású kollégákat helyettem. Esetleg segítek egy bútorbolt kínálatából választani.

Amikor azonban a közös megvalósítás mellett szavazunk, akkor egy ideig megint a megrendelőre kerül a nagyobb teher. Előleget ad egy ismeretlennek pusztán egy ígéretért cserébe. Hiába, ha van róla papír, mindenképp kockázatként éli meg. Nekem is csak látszólag könnyebb, mert hatalmas elvárásnak kell megfelelnem, mind a megrendelő, mind pedig a szakmai öntudatom részéről. Sok év alatt bebizonyosodott, hiába minden hivatalos formai lehetőség, elvi jogszolgáltatás, ez akkor is emberek közötti, emberi bizalomra épülő (munka)kapcsolat, ha nem így szokás is látni, mert nem ezt tanítják.

Ezek végett tartom, szakmámon belül, a leginkább felelősségteljes munkának az egyedi rendelésre való teljesítést. Ezzel szemben egy ihletettségből készült bútort, miután alaposan meg tudja vizsgálni, vagy megvesz valaki vagy nem. Rendelésnél egy többé-kevésbé láttatott terv megvalósulásában lehet csak reménykedni.
Azon vagyok, hogy aki mellettem dönt, csalódnia ne kelljen...  Árajánlat kéréshez
  keress meg a kapcsolat menüben megadott elérhetőségek valamelyikén
Tudok varázsolni - képet fába :-)

És bármikor szívesen meg is teszem Neked, amikor szükséged van rá.

a keretezett kép amikor előről látod A végeredmény hatásában olyan lesz, mintha egy darab tömörfa-lapba volna belevarázsolva a kép - mintha körbenőtte volna az a fa.
Bármelyik irányból nézed is, zárt tömböt látsz, amiben egy érezhetően nagyobb kép és üveg ül, mint a fán látható egyetlen nyílás, az amelyik a képet láttatja.

Különösen előnyös megoldás viszonylag kis méretű, de nagy értékű képek keretbe foglalására: mind mechanikai, mind kémiai-biológiai szempontból határozott védelmet ad rongálódás, további öregedés és kártevő lények ellen is.

a keretezett kép amikor hátulról látod Különféle módokon lehet függeszthetővé, vagy támaszthatóvá tenni az így keretezett képeket.
Legegyszerűbb megoldás hátul egy kicsi lyuk, amivel egy egyszerű szögre akasztva megmarad a falon. De számos különböző akasztó-féleséget lehet rá szerelni oldalt vagy felül. Hátuljára pedig olyan klasszikus támasztó-fület, amivel asztalra, éjjeliszekrényre, kandallópárkányra stabilan állítható. Esetleg olyan fogadó nehezékbe (talán képtartó támasz a hivatalos neve) illeszthető, ami szalvétatartó szerűen megfogja az alját, és akkor semmiféle szerelési nyomot sem kell ejteni a kép-táblán.

A módszer sajátossága végett, az 1,2 cm-es vastagság kb. 70 cm x 50 cm-es keret-méretig tartható. E felett, a befoglalandó kép méret-igénye szerint, a külmérettel arányosan növelni szükséges.

a keretezett kép amikor oldalról látod a keretezett kép
  A képkeretezés ára
  a fa anyagától, az üveg minőségétől, mérettől, darabszámtól függően...
  3.300 Ft-tól a beláthatatlan számok tartományáig terjedhet.


Az ötlet születéséről KörbeFa Műhely-Naplóban olvashatsz.
Nagyobb képek ebben a Picasa albumban nézegethetők.

(új ablakban nyílnak)


játékokról...

Osztom azoknak a véleményét, akik szerint a jó játéknak válaszolnia kell tudnia arra a gyermeki tulajdonságra, amit kíváncsiságnak hívunk. Minden gyerek természete szerint annyira kíváncsi, hogy nem un meg a dolgok mögé nézni. Tanulni szeretne, minél jobban megismerni a világot, amibe nemrég érkezett. Ezért kérdez. Kérdez a felnőttektől, a nagyobbaktól, az állatoktól és a tárgyaktól is.

A számára készült dolgok lényegét, éppen ezért, úgy lehet megragadni: őszinteség.

Felhasznált anyagok tekintetében, értve ez alatt, hogy ne akarjon másnak látszani, mint ami: a fa legyen fa, a papír - papír, a rongy - rongy, és amikor elkerülhetetlen a használata - kétségtelen praktikussága miatt - a műanyagon pedig látsszon, hogy műanyag. (Ez utóbbit azért igyekezzünk csak akkor választani, amikor épp nincs természetes alternatívára lehetőség.)
Miért fontos ez?
Ha gyermekünk olyan dolgok veszik körül, amik nem tudnak Neki őszintén válaszolni, akkor Ő összezavarodik. Hogy tudna igaz feleletet kapni egy olyan dologtól, ami egyszer olyan, mintha fa lenne (laminált bútorlap), másszor mintha fém (műanyag kisautó), megint máskor, mintha üveg (plexi)... Ez a műanyag. És félreértés ne essék, nem vagyok esküdt ellensége mindennek, ami műanyag, de tartsuk meg a neki való helyekre. Fontosnak azt tartom: alkalmazása esetén inkább olyat válasszunk, ami egyszerűen csak műanyagnak látszik.
A természetes anyagok előtérbe helyezésének legfőbb előnye, hogy a gyermek lelke - veleszületett képességként - még érti azt a nyelvet, amin a természet beszél hozzá. Hogy ebből a képességből minél többet megtarthasson, mire felnő, támogatni érdemes, hogy folyamatosan használhassa. (A tanult idegen nyelvek is kopnak, ha nem beszéljük.)

Megmunkálás tekintetében ugyanúgy lényeges, hogy látszódjon rajta a készítés mikéntje, és lehetőleg a személyes munka nyoma.
Kézműves játékok készítésekor ne törekedjünk a gép-munkához hasonló felületek, illesztések, pontosítások elérésére. Nem baj, ha látszik, ha két egyformának szánt vonal mégsem egyformára sikeredett, vagy az egyik sarok jobban kerekített, mint a másik.
Fontosnak vélem, hogy észrevehető legyen a teknika is, amivel készült. A rejtett csapolások, csavarozások nem árulnak el semmit, nem válaszolnak a gyermeklélek kérdéseire.
A kimunkálatlanságnak, mint tudatos elemnek szintén fontos szerepét látom, méghozzá a fantázia rugalmasságának megőrzésében. Minél egyszerűbb valami, annál több dologra használhatja a gyermek és annál többet egészíthet ki rajta képzelete és pillanatnyi hangulata szerint, vagy amit a játék menete épp megkíván. (példa: az olyan babával, aminek arca nem egyféle hangulathoz van pontosan megrajzolva, hanem szeme csak egy pont, szája csak egy rövid vonal, könnyen lehet akár nevetőst, akár síróst, akár alvóst játszani.)

Játékok készítésénél ezeket az elveket érzem követésre érdemesnek.


vegyél nekem botot Szűcs Édua: Vegyél nekem botot! (forrás:http://sites.google.com/site/eduahu/)


fából faragott játék-telefonok

Alább látható pár példa egyszerű stílusutánzatokra.
Ezeken kívül konkrét típusok egyszerű másolatait is vállalom, amit a gyerek maga körül lát a szüleinél, nagyobb testvéreinél...
...hogy Ő se maradjon ki a játékból!faFon, az iPhone 5 szerű fajáték
faFon, az iPhone utánzat


xperia szerű Androidos okostelefon fajáték
xperia szerű Androidos okostelefon


klasszikus nyomógombos telefon fajáték
a klasszikus nyomógombos


  Fa telefonok ára
  a fa anyagától és darabszámtól függően...
  2.200 Ft-tól - 5.000 Ft-ig


A termék első bemutatásáról a KörbeFa Műhely-Naplóban olvashatsz.

(új ablakban nyílik)


(Tisztában vagyok vele - mint mindenki - hogy az "iPhone" az Apple Inc. márkája, az "Android" a Google-é, az "Xperia" pedig a Sony Corp.-é. Elismerem, ha bárki olyan kijelentésen kapna, miszerint ezek a nevek saját kitalálmányaim, akkor 25 botot érdemlek.)


Kedves Látogató!

Továbblépve a képekhez, a már gazdára talált darabokról látsz bemutatót.
Néhány kép gyenge minőségéért a felelősséget, ezennel, régi telefonjaim képességére kenem.

Részleteket róluk, a Körbefa Műhely-Naplóban találsz (új ablakban nyílik)


Köszönöm!

fakavicsok vik

babasámli egészen kicsiknek
beépített szekrény
beltéri ajtó bontott épületfából
beltéri ajtók bontott épületfából
erdei sámli
hársfa falióra
végigfutó bútor-fogantyú
görbefa ruhás-szekrény
szabadkézi gyerek ágy sokféle fából
juharfa konyha részlete
vörösfenyő kerti asztal
kis konyha gözölt akácból
kis kávézó-asztal
körtefa asztal egy részlete
lakodalmi tál tölgyfa széleiből
fali dísz és olvasólámpa
éger mosdószekrény és tükörkeret
fába növesztett mosdó
nagy nyárikonyha cseresznye pulttal bontott épületfából való szekrényekkel
legyezőszerű pergola részlete
kerti rönkfa játszókuckó kötél-mászókával
cseresznyefa szobabútor festett bükkfa beülőkkel
parasztos stílusú kültéri tálaló
cseresznye színre pácolt fenyő tolóajtó
konyha többszintes pulttal
csersznyefa konyha, zöldre festett lamellás fenyő ajtókkal

Hozzáállásomról ha kérdeznek, röviden azt mondom:

LEGJOBB TUDÁSOM SZERINT…
… A BÚTOR – mint otthonunk része – akkor működik rendeltetése szerint, ha SZEMÉLYES.
… az EMBEREK nem egyformák.
… az EGYFORMA, személytelen bútorok nem működnek megfelelően.

Bútort személyessé tenni pedig EGYSZERŰ, mert…
… amikor rendeled, TE mint felhasználó adod meg azokat az ismérveket, amiknek alapján a SZEMÉLYES, jól működő bútorod a mester elkészíti.
… ihlettől vezérelten, de a majdani használót személyesen nem ismerve készült bútorban, alkalmasint TE találsz rá a Neked Magadnak szóló SZEMÉLYESre.
… a sorozatgyártott bútorokat - ha természetes anyagokból készültek - a hozzátett saját munkával (összeszerelés, színezés…) tudod SZEMÉLYESíteni.

Amikor pedig van idő kifejteni, akkor úgy mondom tovább, amint az almenükben olvashatod.

gondolatok a munkáról...

Az asztalos munka hozzáértést igényel.
A legtöbb jól képzett asztalos a szakma minden fontos fogásának birtokában van. Ránéz egy munkára már tudja is, hogyan kell megcsinálni az alapján, ahogy megcsinálni szokták az olyat.

Nekem más a megközelítésem.

Valószínűleg azért mert én nem vagyok hivatalosan képzett asztalos.
Ennek hátrányait leküzdve (saját hibáimból kellett tanuljak másokéi helyett), az előnyeire építek: nem használok szakmai rutinokat az asztalos munkák során, nincsenek szokásos méretekre beállított gépeim. Számomra minden megbízás egyedi. Nem az x-szer szabvány + takaróléc alapján intézem a különböző méretű beépítéseket.
Megpróbálok ráhangolódni az adott személyek és hely kívánta megoldásra. Ha ez nem sikerül nemet mondok, ha igen, akkor belevágok. És bevonom a megrendelőt is, mert mindent csak Ő tudhat arról hogy mit szeretne. Csak a szakmai énje próbálok lenni a munkák alatt, mert azt hivatalból nekem kell jobban tudnom, hogy mire van valóban szüksége - esetleg még azzal szemben is, mint amit szerinte szeretne.

Rengeteget kérdezek.
Minden fázis után ellenőriztetek.
Ha kell többször is változtatunk a terveken, de addig nincs kész a munka, amíg mindketten azt nem mondjuk - a megrendelő használatba venné, magam pedig vállalom, hogy másnak is elmondhatja: ezt én csináltam.

Adott esetben, ennek kellemetlen része lehet, több napi (heti) helyszíni jelenlétem a megrendelők életében. De azt a darabot (legyen konyhabútor, szekrénysor, beépített gardrób stb.) végül biztosan tovább fogják használni, mint ameddig készül, így csak megéri elviselni.

Lényegesen egyszerűbb a helyzet a kisbútorok (étkező asztal, szék, komód ...) esetében, amikor csak azon kell izgulni, hogy mi történik abban a távoli műhelyben, és hogy remélhetőleg nem sérül meg szállítás közben az a szép asztal - persze nem fog, csomagolni azt tudok:-)

gondolatok a bútorról
...ha személyes


Minél több személyes bútorra van szükség.

A személyessé tett bútoroknak számtalan előnye van.

Ma leginkább sablonos, iparilag készített egyenbútorokat használunk. Legtöbbször még azok is olyan jellegűek, amiket készítettünk, mert sajnos a kis műhelyek zöme is egy kényelmes folyamatra van beállítva.

A legnagyobb szabadságunk a személyes anyagválasztásban lehetne, de még ez is erősen korlátozott (...) Pedig jelentős kihasználatlan lehetőség rejlik a környezet-alakításunk - így a bútor-választásunk - általi életminőség javításban.
Itt nem csak a természetes anyagok előtérbe helyezésére gondolok a mű (és legtöbbször káros) anyagok helyett. Ez ma már szerencsére közhely.

A személyes bútor annál is sokkal többet tehet, mint hogy becsempész egy darabka természetet szobánkba. E mellett behozza a hétköznapi szakralitást, egy darabka égi rendet életünk mindennapi részévé tehet. Megszólít, figyelmeztet, hív, serkent, vigasztal... mikor mire van szükségünk.
Erre hatékonyabban képes egy olyan természetes (bio) bútor, ami csak a miénk, mint egy, ami egy a sok (közel) egyforma közül. Vele kapcsolatunk lehet, beszédbe elegyedik velünk.
Legtöbbször a használó és a bútor egymásra találása is érdekes történet.

Egyedi munkáknál még akkor is személyes bútort készítek, amikor előre nem is ismerem a majdani tulajdonos-használót, csak az anyagot. Az élő anyag és a munkára serkentő angyalok ilyenkor együtt vezetik kezeim.

Bútoraim akkor boldogok, amikor végül helyükre kerülnek. Sem őket máshol elképzelni, sem a tulajdonosnak másmilyen darabot elképzelni nem lehet.
Legjobb visszajelzés erről, ha egy-egy jó érzékű látogató, mikor meglátja, nem úgy kiált fel: "én is pont ilyet szeretnék", hanem úgy: "én is ennyire hozzám illő bútort szeretnék, mint amilyen hozzád illő ez!"
Akkor kerek egész a történet, amikor mindezek, amik igazak az ilyen személyre, igazak a tér vonatkozásában is, amiben elhelyezést nyer az adott bútordarab.

gondolatok a bútorról
...ha sorozat

Az egy gondolat köré épített, sorozatgyártott bútorok esetében mások a követelmények.

Ott is megvan a lehetőség a személyesítésre, de ezeknek a bútoroknak más az életfeladata. Legtöbbször nem túl hosszú ideig szolgálnak ki egy-egy használót (például kisgyermekek), vagy kiegészítő, raktározó szerepük lényegesebb (könyvespolc, irodabútor, boltberendezés).
Egyformaságuk feladatkörükből ered. Ezekben az esetekben leginkább anyag, méret és bizonyos mértékű formaválasztás (díszítő elemek) révén lehet a személyes jelleget ráemelni az alap egyformaságra.

A gyerekszobai bútorok esetében a másik tényező, a használók kialakulatlan személyisége. Ott a környezet kialakítása közben - melynek része a bútorválasztás - fontosabb szempont a lélek segítése a Földi környezetbe való beilleszkedésbe. Ennek sikeréhez teljességgel elengedhetetlen a természetes anyaghasználat és az őszinte teknika.
Ez utóbbi jelenti szerintem a láthatatlan szerelvényezés és a másnak láttatás kerülését (teljesen fedő festés, fa- vagy fémutánzatú műanyag laminátum...) A fa legyen fa, a fém fém, a műanyagon - amikor elkerülhetetlen, vagy célszerű az alkalmazása - látsszon, hogy műanyag. A csavarozást, szögelést, csapolást ne rejtsük el, toldások, illesztések, fahibák vállalhatóak - sőt gazdagítják a felületet és a gyermek ismereteit a világ felépüléséről.

gondolatok a felületkezelésről...

A felületkezelés, amit majd mindig "lakkozásnak" mondanak, nálam régóta nem ezt a szokványos lakkozást jelenti.
Több okból sem.

Nemcsak azért mert kényelmetlen vele dolgozni, mivel olyan érzékeny a körülményekre felhordáskor (por, nedvesség, hőmérséklet), hanem, mert - néhány kivételtől eltekintve - ez mindig valami műanyag tartalmú kencét jelent. Az pedig nem illik a természetesség jegyében fogant tömörfa bútorokra.
Ha ilyennel kenném, akkor hiába készítem el a legjobb fajta természetes fa alapanyagokból bútoraimat, akkor sem érintkezik velük a használó, csak a felületére száradt műanyaggal. Másrészt, tőlük a fa is elveszti természetes lélegző képességét.
A lakkot javítani is nehéz, ha megsérül, töredezik. Csak az egész felület körülményes (e miatt drága) újracsiszolásával, kenésével lehet. Kivételes esetektől eltekintve a politúrozást is emiatt kerülöm, noha ahhoz természetes anyagok kellenek.

Hosszú évek óta használom a szokott lakkok helyett felületkezelésre a természetes olajokat, viaszokat.
Leggyakrabban az AURO cég termékei közül választok. Sok évtizedes tapasztalatokra, hagyományos alapreceptekre támaszkodva fejlesztik teljesen természetes alapanyagokból kevert olajaikat. Ezek sem a velük dolgozókra, sem a használóra, sem a természetre nincsenek káros hatással. Oldószerük sem szintetikus, hanem narancshéj-olaj vagy víz. Gyakorlatilag ehető minőségűek, így babajátékokon, gyerekjátékokon is korlátozás nélkül lehet használni.
Dolgozni is öröm velük, munka közben az sem gond ha por száll rá. Nem a felszínen képez külön réteget, hanem a fa rostjaiba épül és ott keményedik ki. Víznek útja oda többet nincs.

Az évek múltával, a velük kezelt felület, nem öregszik, hanem érik, patinásodik. Így az ezzel kezelt bútorok több generáción keresztül öröklődhetnek, miközben nem csak az emlékek miatt találják majd szépnek őket az utódok.

Az egyszeri daraboknak nincs pontosan megadott ára, hanem...

(A többinél a terméklapon feltüntettem.)

Tapasztaltam, az egyedi, művészeti jellegű bútorok esetében nem lehet az anyagár + rezsi + óradíj elvet követni a jóérzés sérülése nélkül.
Neked mint vásárlónak, azt kell eldöntened mennyire értéked az adott darabot (Tőled mit érdemel cserébe az alkotó), és tisztában lenni azzal - figyelembe véve lehetöségeid és vágyaid - mennyit tudnál adni érte.
Magam részéről meghatároztam két összeget, egy olyat, aminél olcsóbban nem adnám oda és egy olyat, aminél többet nem kérnék azért a bútorért.
Amikor a Te ajánlatod e kettő közé esik, egyből létrejött az üzlet. Akkor már csak a szállításról kell egyeztessünk.
Ha az alsó határom alatt maradtál, akkor mindketten sajnálkozunk.
Ha pedig a plafon-ár fölé értékeltél, akkor a két összeg különbségét megfelezzük, vagy kitaláljuk, hogy mit tudok még érte nyújtani Neked.

Kérésem, hogy előre és jól gondold át az ajánlatod és csak egyszer licitálj.
Érzésem szerint ez azért fontos, mert ha nem érted el az én alsó összegemet és utána mégis ráígérsz annyit, hogy végül megkapd, akkor fenn áll a veszélye, később, amikor csak ránézel ez fog a fejedben járni: "drágán vettem". Ez pedig rendeltetés ellenes használatnak számít és érvénytelenít mindennemű garanciát!

Rendeléshez, vásárláshoz, kéréseddel-kérdéseddel keress:

lőrinc vik, Magyar asztalos

drótpostán: korbefa@gmail.com
skypeon: korbefa
telefonon: +36-70/940-96-26
(Lakhelyemen a mobil térerőt szűken mérik. Amikor
épp "nem kapcsolhatót" jelez, kérem írj e-mailt vagy sms-t, amint lehet visszahívlak.)


Köszönöm!

vik
Korábbi munkáimat a KörbeFa Műhely-Naplóban tekintheted meg.

ajándék lesz...

Nem csak ígéret! Hamarosan elkészülök vele. Érdemes lesz visszanézni.